Se incarca...
Atentie! Nu inchideti aceasta pagina!

Printarea 3D - Ce presupune si principiile sale

Printarea 3D - Ce presupune si principiile sale

Printarea 3D - Ce presupune si principiile sale

Printarea 3D este foarte populară în zilele noastre și asta pentru că  acoperă o serie de procese destinate producerii de piese sau ansambluri din diferite tipuri de materiale. Practic, printarea 3D transformă un design tridimensional într-un obiect fizic. Toate tehnologiile folosite pentru a printa 3D au în comun felul în care sunt produse aceste piese - mai exact prin suprapunerea de straturi de material care duc spre forma finală a obiectului printat. Printarea 3D este văzută ca fiind una dintre soluțiile care va avea un impact major asupra vieților noastre și ne va ușura și îmbunătăți totodată viața. E asemănată cu invenția becului sau a avioanelor din punct de vedere al impactului. Spre deosebire de orice alt proces de producție, prin intermediul printării 3D se pot adăuga straturi la o scară milimetrică. Acest aspect transformă printarea 3D într-o tehnologie care lasă loc inovației și permite reduceri de costuri de producție și a timpului de lucru.


 

Cum funcționează printarea 3D?


Procesul de printare 3D începe întotdeauna prin crearea unui model digital 3D, care reprezintă baza produsului ce urmează să fie printat.

În funcție de cât de complex este obiectul și de experiența celor care creează designul, există programe folosite pentru o complexitate ridicată, precum 3D CAD care e unul dintre cele mai folosite. La capătul opus sunt programe mai simple, ușor de folosit inclusiv pentru cei care experimentează pentru prima oară printarea 3D, poate chiar de acasă. Odată ce designul este pregătit, el va fi împărțit pe straturi, pentru a fi citit apoi de către imprimantă. Ulterior, are loc printarea folosind materialul ales și așezându-l strat cu strat conform modelului inițial. Diferența dintre tehnologiile folosite pentru a printa 3D provine atât din tipurile de materiale cât și modalitățile prin care acestea sunt procesate pentru a obține rezultatul final.

 

 

 

Cât de greu este să printezi 3D?


În ceea ce privește ușurința cu care se poate printa 3D, aceasta depinde de mai mulți factori. Unul dintre acești factori este, bineînțeles, complexitatea piesei care va fi printată printr-un astfel de proces. Există pixuri pentru imprimare 3D destinate copiilor, cu care aceștia pot să creeze diferite obiecte, într-un mod foarte simplu și sigur, fie folosind șabloane sau desenând liber. Totodată există și imprimante 3D foarte avansate care pot procesa modele complexe, chiar și de dimensiuni mari.

Un alt factor care influențează ușurința printării 3D o reprezintă și materialul folosit pentru a crea obiectul dorit. Se pot folosi fie materiale plastice, fie diferite tipuri de rășini care sunt topite pentru a fi ulterior așezate în straturi, dar și alte materiale pentru care procesul de printare diferă.

Ce este important de reținut e faptul că nu există imprimante universale, care să poată prelucra toate tipurile de materiale, ci imprimante dedicare anumitor tipuri de print. În plus, procesul premergător imprimării propriu-zise poate fi de multe ori destul de complicat, mai ales în partea de convertire a designului pentru a fi citit de către imprimantă.

 

 

 

Costuri reduse!


Folosirea unei imprimante 3D pentru producția de piese poate aduce o eficientizare a costurile din mai multe perspective. În primul rând este vorba de reducerea costurilor cu forța de muncă - de cele mai multe ori, operarea unei imprimante 3D presupune apăsarea unui buton, asta dacă excludem partea de pregătire și postprocesarea. Totodată, atunci când vine vorba de prototipare, este mult mai convenabil să folosești o imprimantă 3D decât să o mașină CNC, de exemplu. O altă reducere de costuri apare și atunci când vorbim de costurile aduse de operarea și mentenanța imprimantelor 3D. Ele au un consum aproape la fel de redus ca cel al unui laptop, comparativ cu alte tehnologii unde consumul de energie este unul foarte ridicat.

 

 

Recenzii clienti

Multumesc