Se incarca...
Atentie! Nu inchideti aceasta pagina!

Eficiența Printării 3D în Medicină

Eficiența Printării 3D în Medicină

Eficiența Printării 3D în Medicină

Imprimanta 3D este un concept nou pentru noi, însă bazele acestui proiect au fost puse încă din anii ‘80. Medicina este unul dintre domeniile care a apelat la acest dispozitiv, ajungând astfel la perfomanțe uimitoare. Imprimanta 3D este un factor esențial în dezvoltarea unor noi procedee, care până în momentul actual nu erau posibile.

 

Dacă vă întrebați la ce exact este folosită printarea 3D în medicină, mai jos enumerăm principalele reușite în acest domeniu de până acum:

 

  1. Matrițe pentru ureche (pavilion extern).
  2. Refacerea epiteliului.
  3. In domeniul ortopediei a dus la dezvoltarea unor proteze, mai ieftine si mult mai adaptate patologiei pacientului.
  4. Medicamente (Astfel pacientul primește o rețeta digitala cu compușii medicamentului propriu zis, de acasă își poate comanda online materia prima necesară pentru realizarea acestuia, iar după aceea își poate printa compusul final.)
  5. Mulaje medicale (structura diferitelor tipuri de tumori, pentru a ajuta la înțelegerea modului in care acestea se dezvolta, se extind si cum pot crea medicamente corespunzătoare acestora.)
  6. Valve cardiace.

 

Evident scopul esențial in aplicarea printării 3D in Medicina este obținerea unui cost extrem de redus pentru anumite lucruri.

De exemplu, genunchii printați 3D devin rapid o soluție pentru mulți pacienți. Deja au fost testate cartilajul sintetic printat 3D pentru înlocuirea genunchiului si folosirea imprimantelor 3D pentru realinierea genunchiului.

 

Universități care aplica printarea 3D

 

Universitatea din Edinburgh folosește ca material de printare celule stem extrase din tumorile pe creier ale pacienţilor. Prin utilizarea tehnologiilor de bioprinting, cercetătorii realizează reproduceri 1:1 ale tumorilor pentru a le observa evoluţia și a testa efectul diferitelor medicamente.

 

Universitatea Princeton a creat un prototip de ureche
Hi-Fi care utilizează un schelet de hydrogel pe care se folosesc celule stem care dezvoltă cartilajul, precum și nanoparticule de argint care formează o antenă care detectează frecvenţe radio care depășesc spectrul uman.

 

Universitatea Nottingham Trent a creat, prin printarea 3D, implanturi osoase biodegradabile, care pot fi folosite în tratarea cancerului osos și a fracturilor majore. Oasele sintetice reproduc structura poroasă și sunt printate dintr-o substanţă care conţine aceleași minerale ca ale oaselor umane, ceea ce le permite ca, în timp, odată cu dezvoltarea ţesutului organic, să se dizolve.

 

Cum arata o Imprimanta 3D

Poate ca va întrebați după toate cele enumerate mai sus, cum arata o imprimanta 3D ;) Lăsăm mai jos câteva imagini!

 

 


Speram ca a fost utila informația prezentata, însă acestea sunt doar câteva aplicații importante ale printării 3D in domeniul medicinei, pentru ca ceea ce oferă printarea 3D pentru medicina reprezintă o oportunitate imensa.

 

Recenzii clienti

Multumesc